Gatunki alkoholi mocnych a ich metoda otrzymywania


Podział alkoholi mocnych ze względu na technologię destylacji i/lub rektyfikacji.


CONTINUOUS STILL (destylacja ciągła)


Można powiedzieć że europa wschodnia, a w szczególności Polska i Rosja wypracowały specyficzne podejście jeśli chodzi o smak alkoholi mocnych. Parametry organoleptyczne alkoholi mocnych zależą w głównej mierze od technologii destylacji i rektyfikacji otrzymywanych spirytusów.

Swoją aromatyczność oraz charakterystyczny bukiet smakowy spirytusy dojrzewające zawdzięczają zarówno procesowi starzenia (dojrzewania) w dębowych beczkach jak również, o czym należy pamiętać szczególne z punktu widzenia technologii destylacji zastoswaniu procesu okresowego.

POT STILL (destylacja okresowa)


Destylacja okresowa whisky szkockiej, na fotografi poniżej widoczna tradycyjna konstrukcja aparatów destylacyjnych dla metody okresowej (Pot Still).







stat4u
ZEOLITECONTACT
(c)2007 ZEOLITE | Kontakt: ZEOLITE ® || PROMOCJA: ODPADY NIEBEZPIECZNE ® || PROMOCJA : ZIELONA GLINKA ® | | Hosting i strona: Yunnan | Polityka Prywatności
Google PageRank 
Checker - Page Rank Calculator
zeolite.com.pl