Wzmagania fiyzkochemiczne dlaTequila wg Mexican Official Standard NOM-006-SCFI-1994

Tequila jest nierozerwalnie związana z Meksykiem, a w szczególności ze stanem Jasco na zachodzie tego kraju. Trunek ten jest otrzymywany poprzez destylację sfermentowanego soku agawy (Agave tequilana) w przypadku napojów określanych jako 100% agawa. W niektórych przypadkach stosuje się dodatek (nie więcej niż 49%) cukrów pochodzących z innych źródeł, np. z trzciny cukrowej lub kukurydzy. Różnice smakowe oraz walory aromatu wynikają z zastosowanych technologii destylacji, czasu dojrzewania, mikroorganizmów stosowanych w procesie fermentacji i scukrzania syropu.

 

  • Produkt określany jako "Silver" musi być otrzymywany poprzez destylację do stężenia alkoholu nie przekraczającego 55% (v/v) i nie mniejszego niż 38% (v/v) z syropu zawierającego nie mniej niż 51% cukrów pochodzących z agawy.

 

  • Tequila "Gold" jest alkoholem zabarwionym poprzez dodatek syropu karmelowego.

 

  • Tequila Reposado i Anejo są alkoholami poddanymi procesowi dojrzewania w drewnianych zbiornikach, beczkach, wykonanych najlepiej z drewna dębowego. Czas dojrzewania zależy od gatunku i waha się od 2 do 12 miesięcy.

 

  • Produkty określane jako 100% agave są wytwarzane ze 100% soku agawy, powinny posiadać odpowiednie oznaczenia na butelce oraz informację że produkcja odbywała się pod nadzorem przedstawiciela rządu Meksyku.

 

Tequila jest czasami mylona z innym trunkiem wytwarzanym z soku agawy - Meskalem (Mezcal). Różncia tkwi w gatunku agawy z której jest wytwarzany danych alkohol. Meskal jest produkowany z gatunku Agave potatorum który rośnie w innym stanie (Oaxaca).

 

Historia z robakiem. Przez niektórych tequila była kojarzona jako alkohol z robakiem w butelce. Robak jest chwytem reklamowym spotykanym w niektórych gatunkach meskalu. W butelkach umieszcza się robaki żyjące na liściach agawy. Nie mają one znaczenia dla właściwości organoleptycznych tego trunku.

 

Wzmagania fizykochemiczne dla Tequili wg  Mexican Official Standard NOM-006-SCFI-1994

  1. Tequila blanco ("silver") alkohol nie poddany procesowi leżakowania.
  2. Tequila joven u oro ("gold") mieszanka alkoholu nie leżakowanego oraz leżakowanego ("aged") i/lub extra ("extra-aged")
  3. Tequila reposado ("aged") alkohol leżakowany w dębowych zbiornikach przez 2 miesiące.
  4. Tequila añejo ("extra-aged") alkohol poddany procesowi dojrzewania w zbiornikach wykonanych z dębu o maksymalnej objętości 600 litrów przez minimum rok.

 

 

Tequila Blanco

Tequila joven
u oro

Tequila reposado

Tequila añejo

 

 

Minimum - Maximum

Minimum - Maximum

Minimum - Maximum

Minimum - Maximum

1.

Alcohol % at 20°C:

38.0 - 55.0

38.0 - 55.0

38.0 - 55.0

38.0 - 55.0

2.

Dry residue grams/litre:

0 - 0.20
(200 ppm)

0 - 5.0
(5000 ppm)

0 - 5.0
(5000 ppm)

0 - 5.0
(5000 ppm)

3.

Higher alcohols as amyl alcohol, mg/100 ml:*

20 - 400
(200 ppm - 4000 ppm)

20 - 400
(200 ppm - 4000 ppm)

20 - 400
(200 ppm - 4000 ppm)

20 - 400
(200 ppm - 4000 ppm)

4.

Methanol, mg/100 ml: **

30 - 300
(300 ppm - 3000 ppm)

30 - 300
(300 ppm - 3000 ppm)

30 - 300
(300 ppm - 3000 ppm)

30 - 300
(300 ppm - 3000 ppm)

5.

Aldehydes mg/100 ml:

0 - 40
(400 ppm)

0 - 40
(400 ppm)

0 - 40
(400 ppm)

0 - 40
(400 ppm)

6.

Esters mg/100 ml:

2 - 270
(20 ppm - 2700 ppm)

2 - 350
(20 ppm - 3500 ppm)

2 - 360
(20 ppm - 3600 ppm)

2 - 360
(20 ppm - 3600 ppm)

7.

Furfural:***

0 - 1
(10 ppm)

0 - 1
(10 ppm)

0 - 1
(10 ppm)

0 - 1
(10 ppm)

 

 







stat4u
ZEOLITECONTACT
(c)2007 ZEOLITE | Kontakt: ZEOLITE ® || PROMOCJA: ODPADY NIEBEZPIECZNE ® || PROMOCJA : ZIELONA GLINKA ® | | Hosting i strona: Yunnan | Polityka Prywatności
Google PageRank 
Checker - Page Rank Calculator
zeolite.com.pl